Emelkedett az NHP Zöld hitel keretösszege, újabb otthonok válhatnak zölddé

A napokban érkezett a hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank újabb 100 milliárd forinttal emelte az NHP Zöld otthon program keretösszegét!
Emelkedett az NHP Zöld hitel keretösszege, újabb otthonok válhatnak zölddé

Szeretnéd megtudni, hogy hitelképes vagy-e?

Segítünk neked, csak töltsd ki adatlapunkat és fellélegezhetsz, mert innentől szakértő kezekben leszel!
Űrlap kitöltése
Szeretnéd megtudni, hogy hitelképes vagy-e?

A Zöld hitel gyökerei

Talán már sokaknak a könyökükön jön ki a klímavédelemmel kapcsolatos információtenger, a folyamatos „elpusztul a Föld, kihal az emberiség” tematikájú riogatás, ugyanakkor nem árt egy kis figyelmet szentelünk a témának. Ugyanis a probléma valós, főleg ha a hazai energiafelhasználás oldaláról, melynek mintegy 40 százalékát teszi ki az épületállományunk, amely jelentős része több évtizede épült. Nagy részük ennek megfelelően korszerűtlen, a benne élők gyakorta szembesülnek rettenetesen magas fűtésszámlával, ami nem meglepő, hiszen gyakorlatilag az utcát fűtik. A hazai háztartások energiafelhasználásának 74 százalékát teszi ki a fűtés, mely legalább 10 százalékkal magasabb az EU többi tagjának mutatóinál.

Éppen ezért került előtérbe az elavult épületek korszerűsítésének, és az új, „zöld” otthonok megteremtésének további támogatása. 

Volt igény a zöldítésre

A Zöld Otthon Program elindítása be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, a program az indulása óta eltelt idő alatt már többezer energiahatékony ingatlan épüléséhez biztosított forrást, és így hosszabb távon is támogathatja a zöldingatlan-kínálat bővülését. S hogy mit jelent ez számokban?

Tavaly október óta összesen több mint 135 milliárd forintnyi, 4189 db megkötött hitelszerződés jött létre, a bankokhoz benyújtott hitelkérelmek volumene fél év alatt elérte a 200 milliárd forintos keretösszeget. Az átlagos futamidő 20,9 év, az átlagos hitelméret pedig 32,3 millió Ft volt.

Ebből a felhasznált összegből 41 % ment el családi ház építésre, 9% családi ház vásárlásra, 18%-18% kész, ill. félkész lakás vásárlásra és 12% pedig ikerház, sorház vásárlásra. Ami a területi megoszlást illeti, a forrás nagy réssze, 56%-a Budapesten és Pest megyében lett felhasználva.

Ezért a Bankszövetség a program folytatását kérte az MNB-től, mely a jelentős igényre tekintettel és a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve döntött a keretösszeg emeléséről.

Íme a feltételek

De félre az unalmas adatokkal, lássuk inkább, hogy ki és milyen feltételekkel zöldítheti be már meglévő vagy leendő otthonát. Érdemes tudni, hogy a Zöld Otthon Program keretösszegével egy időben az MNB egy fontos változtatást is eszközölt a hitellel kapcsolatos energetikai elvárásokon. Azaz a változatlanul megkövetelt BB kategória mellett az ingatlan primer energiafalhasználásának felső korlátja a jelenlegi 90 kWh/m2/év helyett 80 kWh/m2/év értékre csökken.

Minden más maradt a régiben. Az új ingatlan – akár építési telek, vagy a lakáshoz tartozó tároló, gépkocsibeálló - vásárlása/építése során az állam akár 70 millió forintos, kedvező és fix kamatozású (2,5 százalékos) hitellel támogatja az igénylőket. A Zöld hitel CSOK mellé is felvehető, tehát kombinálható, a futamideje maximum 25 év. Ezen felül a hitel feltételei között említendő az új otthonba való beköltözés a hitel utolsó lehívásától számított 90 napon belül, és életvitelszerű ott élés legalább 10 évig. A Zöld Otthon Program keretében a hiteligénylés feltételei között nem elvárás a meglévő gyermek, vagy a gyermekvállalás.

Felkeltette érdeklődését a Zöld hitel, de nem szeretne a bankfiókba járkálni? Szeretné mindezt egyetlen telefonhívással vagy e-maillel a legegyszerűbben, díjmentes előszűréssel intézni? Amennyiben igen, keresse munkatársainkat elérhetőségeink valamelyikén!

2022. 04. 05.

Írj nekünk!

Bővebb információkért fordulj szakértő kollégáinkhoz bizalommal!

További szakmai cikkeink

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Egyedi elképzelésed van vagy kérdéseid lennének? Beszéljünk róla!