Gondolatébresztő a zöld hitelről

A hazai zöld pénzügyi szegmens beindítása egy hosszú távú, komplex és soklépéses fejlesztési programot igényel. Ennek első elemét dolgozta ki az MNB, mely a lakossági zöld hitelezés fejlesztésére irányuló intézkedéseket és elképzeléseket fogalmazza meg.
Gondolatébresztő a zöld hitelről

Szeretnéd megtudni, hogy hitelképes vagy-e?

Segítünk neked, csak töltsd ki adatlapunkat és fellélegezhetsz, mert innentől szakértő kezekben leszel!
Űrlap kitöltése
Szeretnéd megtudni, hogy hitelképes vagy-e?

Kongó vészharang

Ahogyan az emberiség „elkényelmesédével” egyre nagyobb szeletet szakítunk ki Földünkből, egyre inkább előtérbe kerül az a haladó gondolkodásmód, hogy ez így nincs jól. A saját bolygónkat pusztítjuk egyre gyorsabb ütemben. A technológia fejlődésével az erőforrásigények hatalmas szorzókkal hatványozódtak, és az ezzel járó pusztítás is. Számos katasztrófafilm épül az elsivatagosodásra, a vízhiányra, emberi beavatkozás során elszabadult természeti katasztrófákra. Az utóbbi néhány évtizedben már felnyílt az emberiség szeme, és beláttuk, hogy mihamarabb el kell kezdeni takarékoskodni az erőforrásainkkal, hogy távoli leszármazottaink is biztonságban élhessenek a bolygón.

Hogyan segít ebben az Állam?

Például a kedvező Zöld hitel lehetőségével, hiszen a fejlődéshez szinte mindig hitel kell. A környezeti fenntarthatóság mára már a világ szívügyévé vált, szabályozások, korlátozások sűrű hálója igyekszik élénkíteni az erőforrások hatékonyabb felhasználását. Az EU elkötelezett amellett, hogy vezető szerepet vállaljon az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben, így tagjainak vállalásokat kell teljesíteniük Földünk érdekében. A hazai energiafelhasználás mintegy 40%-át teszi ki az épületállományunk, mely jelentős részében még a ’80-as évek előtt épült. Nagy részük korszerűtlen, sok helyen panaszkodnak, milyen magas a fűtés költsége, holott szinte az utcát fűtik. A hazai háztartások energiafelhasználásának 74%-át teszi ki a fűtés, mely legalább 10%-kal magasabb az EU többi tagjának mutatóinál. Éppen ezért került előtérbe az elavult épületek korszerűsítésének, és az új, „zöld” otthonok megteremtésének támogatása. Természetesen egy hatékony energiafelhasználású, értékálló otthon felépítésének költségei meghaladják egy kevésbé modern ingatlanét. Emiatt volt szükség arra, hogy „bezöldítsék” a hitelezést is és az MNB  kidolgozza a Zöld Otthon Programot, ezzel ösztönözve, „meglökve” az ingatlanpiacot a környezettudatosság felé. Azaz, pont akkor kapsz kiemelkedő kondíciókkal bíró Zöld hitelt, ha megfelelsz a lentebb taglalt kritériumoknak. Egy okos, környezettudatos otthon akár generációkon át a javadat szolgálhatja. Hosszú távon rengeteget spórolhatsz a rezsin, és egyike lehetsz azoknak a modern gondolkodású embereknek, akik tettek valamit a jövőért.

Érdekel a Zöld hitel , mint a hiteligénylés egyik leghiánypótlóbb lehetősége?

Ha meghoztad a döntést, akkor új ingatlan – akár építési telek, vagy a lakáshoz tartozó tároló, gépkocsibeálló - vásárlása/építése során az állam akár 70 millió forintos, kedvező és fix kamatozású (2,5%-os) hitellel támogat, ráadsául a Zöld hitel CSOK mellé is felvehető, tehát kombinálhatók. A Zöld hitel futamideje maximum 25 év. Az ingatlannak legalább „BB” besorolású” energiaosztályba (az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni) kell tartoznia és legfeljebb 90 kWh/m2/év összesített energiaigény mellett vehető igénybe a hitel. A Zöld Otthon hitel feltételei között említendő, hogy az új otthonodba költözz a hitel utolsó lehívásától számított 90 napon belül, és életvitelszerűen legalább 10 évig ott is élj. Éppen ezért fontos megjegyezni, hogy befektetési célú (bérbeadás) ingatlanvásárlás esetén más alternatívát kell keresned! A Zöld Otthon Program keretében a hiteligénylés feltételei között NEM elvárás a meglévő gyermek, vagy a gyermekvállalás. 

Fontos, hogy legyen naprakész piacismereted mielőtt a Zöld hitel felvétele mellett döntesz, vagy kérheted szakértőnk segítségét hitel felvétel igénye esetén, hiszen kapcsolatrendszerünk és tapasztalatunk segítségével gyorsan és egyszerűen hitelhez juthatsz! Kalkulátorunk már számol a Zöld hitel konstrukcióval is!  A Zöld hitel részletek pontosítása végett érdeklődj szakértő kollégáinktól!

2021. 10. 14.

Írj nekünk!

Bővebb információkért fordulj szakértő kollégáinkhoz bizalommal!

További szakmai cikkeink

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Egyedi elképzelésed van vagy kérdéseid lennének? Beszéljünk róla!