NAGYBETŰVEL az apróbetűs részről

Ilyen az ideális „Otthonfelújító számla”. Betűmérettől függetlenül, a jogásznyelven megírt bürokráciatengerben búvárkodva sajnos könnyen elsüllyedhetünk, ezért essék néhány mondat az Otthonfelújítási támogatás igényléséhez benyújtandó számlákról.
NAGYBETŰVEL az apróbetűs részről

Hivatkozások, végtelen felsorolások, csillagozások, duplacsillagozások – ez az a rész, amit általában mákszemnyi betűmérettel, ömlesztve tüntetnek fel, és nehezen vesszük rá magunkat az elolvasására (vagy egyáltalán nem). Betűmérettől függetlenül, a jogásznyelven megírt bürokráciatengerben búvárkodva sajnos könnyen elsüllyedhetünk, ezért essék néhány mondat az Otthonfelújítási támogatás igényléséhez benyújtandó számlákról.

Mettől-meddig gyűjthető?

Kizárólag 2021. január 1. után kelt számlák gyűjthetők, melyeket 2022. december 31-ig lehet benyújtani. Ha az újépítésű lakás az ingatlan-nyilvántartásba még nem került bejegyzésre, akkor nem vehető igénybe a támogatás, mivel az otthonfelújítási program keretében az építés nem támogatható.

Miről szóljon?

Fontos, hogy a számlán külön tételként kell feltüntetni az anyagköltséget és a munkadíjat!

A felhasznált anyagokat részletezni kell, mely megtehető a számlán, vagy elfogadható a számla mellé csatolt – a megrendelés alapjául szolgáló, a vállalkozó által készített – költségvetésben, vagy számlarészletezőn.

Ki állíthatja ki?

Külföldi számla sem munkadíjról, sem anyagról nem fogadható el, kivéve, ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal és a magyar jogszabályoknak megfelelően állítja ki a számlát.

A vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó az igénylő(k)nek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. A felújítást végző gazdálkodó szervezetnek az igénylő nem lehet tagja, sem munkavállalója vagy vezető tisztségviselője, de még az igénylő közeli hozzátartozója sem.

Milyen ÁFA kulccsal lehet a számlát befogadni?

A támogatás csak 0%-os, vagy 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vonatkozásában vehető igénybe.

Mindez pusztán a benyújtandó számlák tartalmi/formai követelményeinek egy részéről szólt, ezen túlmenően még számtalan dologra kell figyelni a támogatás igénylése során. Amennyiben szeretnél belevágni, és megigényelni, segítünk neked! Jutalék? Az nálunk nincs - még az apróbetűs részben sem!

Faragó István

2021. 03. 22.

Írj nekünk!

Bővebb információkért fordulj szakértő kollégáinkhoz bizalommal!

További szakmai cikkeink

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Egyedi elképzelésed van vagy kérdéseid lennének? Beszéljünk róla!