NOK

A NOK (Nemzeti otthonteremtési közösség) egy hosszú távú előtakarékossági forma, állami támogatással. Érdekli miben különbözik CSOK és a NOK? Szeretné tudni mik a csatlakozás feltételei, illetve milyen költségei vannak a tagságnak? Segítünk.
NOK

Szeretnéd megtudni, hogy hitelképes vagy-e?

Segítünk neked, csak töltsd ki adatlapunkat és fellélegezhetsz, mert innentől szakértő kezekben leszel!
Űrlap kitöltése
Szeretnéd megtudni, hogy hitelképes vagy-e?

Az Országgyűlés által elfogadott 2016. évi XV. törvény és a 115/2016. (VI. 6.) kormányrendelet államilag szabályozott törvényi garanciákkal biztosított közösségi finanszírozást tesz lehetővé.

A közösségi finanszírozás előnyei

 • nem kell azonnal, egyösszegben, készpénzben kifizetni egy ingatlan teljes vételárát,
 • nincs hitelkamat így a havi részletek összege közel annyi, mintha egyénileg takarékoskodnánk,
 • nem egyénileg, hanem Nemzeti Otthonteremtési Közösségben takarékoskodunk, így a havi részletek befizetésével a futamidő alatt ingatlant vásárolhatunk‎, nem feltétlenül kell megvárnunk a futamidő legvégét,
 • közösségi finanszírozással mindenki megtalálja a számítását, a NOK államilag támogatott termék, az állami támogatás mértéke 30%, összege elérheti akár a 4,5 millió forintot a teljes futamidő alatt,
 • minden közösségi tagnak lehetősége van rá, hogy a futamidő vége előtt ingatlant vásárolhasson, egyszerűen fogalmazva megvan rá a lehetősége, hogy akár 12 évvel előbbre hozhassa az ingatlanvásárlást,
 • a Central NOK Szervező Zrt. a Magyar Nemzeti Bank által felügyelt, megbízható Nemzeti Otthonteremtési Közösség szervező,
 • ügyfeleink 10 és 40 millió forint közötti szerződéses értéket választhatnak, ami kiegészülhet akár 4,5 millió forint állami támogatással is, így magasabb értékű ingatlanhoz jutahatnak hozzá.

A szerződés folyamata

 • Előzetes megállapodás megkötése: A NOK szerződés indítása előzetes megállapodás megkötésével veszi kezdetét. Az előzetes megállapodásban – ami szintén a Magyar Nemzeti Bank által engedélyezett adattartalommal készült- a leendő tagjaink adatai és a fizetőképesség vizsgálatához szükséges adatok kerülnek rögzítésre. Az előzetes megállapodás megkötésével egyidejűleg történik a regisztrációs díj befizetése.
 • Fizetőképesség vizsgálata és jóváhagyása: A Szervező minden leendő közösségi tag esetében vizsgálja a fizetőképességet. Közösségi tag csak olyan magánszemély lehet, aki a vizsgálat alapján megfelelő fizetőképességgel rendelkezik.
 • Zárt közösségbe szervezés: A Szervező a beérkezett előzetes megállapodásokat közösségekbe rendezi. A közösségek a futamidő alapján kerülnek létrehozásra, így lesznek 120 hónapos és 180 hónapos közösségek. A zárt közösségi forma garanciája, hogy a közösség a megalakuláskori tagokkal és taglétszámmal működik, változás csak akkor történhet, ha egy közösségi tag kilép, kizárásra kerül, vagy átadja / eladja a szerződését egy másik közösségi tagnak.
 • A Magyar Nemzeti Bank nyilvántartásba vétele: A Magyar Nemzeti Bank minden közösséget nyilvántartásba vesz. A nyilvántartásba vétel kiterjed a közösség tagjaira is, így a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan tudja, hogy mely magánszemélyek tartoznak a közösségbe.
 • Közösségi bankszámla megnyitása: Egy Közösség vagyona elkülönítésre kerül a Szervező és az összes többi közösség vagyonától is, ezért a Szervező külön bankszámlát nyit minden közösség részére, a tagoknak erre az elkülönített bankszámlára kell befizetniük a havi részleteket
 • Tagsági szerződések elkészítése: Miután megnyitásra került a bankszámla a Szervező elkészíti a Tagsági szerződéseket, ezeket a szerződéseseket a Tagoknak ismételten alá kell írni, hogy elindulhasson a közösség.
 • A Magyar Államkincstár ellenőrzése: A tagsági szerződések megkötését követően, a Magyar Államkincstár ellenőrzi a tagok állami támogatásra való jogosultságát.
 • Havi részletek befizetése: A Havi részleteket a közösség indulása után minden hó 15.-éig kell befizetni a közösség bankszámlájára. A havi részlet összege minden rendszeres költséget tartalmaz (alaprészlet, szervezési díj). Nincs kamat, kezelési költség vagy más rendszeres ügyfelet terhelő díjtétel.
 • 20%-os befizetési határ elérése: A NOK törvény előírása alapján ahhoz, hogy egy tag kiválasztásra kerüljön be kell fizetnie a választott futamidőhöz tartozó havi részletek 20%-át. Ez 180 hónapos futamidő esetén 36 havi, 120 hónapos futamidő esetén 24 havi részletet jelent. A befizetés történhet minden hónapban egy darab havi részlet befizetésével, de történhet akár egy összegben is.
 • Kiválasztási eljárás: A NOK törvény által kiválasztásnak hívott eljárás nem más, mint egy sorrendkezelés. A sorrend megállapításához a Magyar Nemzeti Bank által jóváhagyott kiválasztási szabályzatot alkalmazzuk, az abban lefektetett nyilvános szabályok és közjegyző hitelesítése mellett történik minden kiválasztás.
 • Sorsolás és előtakarékossági licit: Egy közösségben egyenlő jogokkal rendelkező tagok vannak, az egyenlő tagok közül a Magyar Nemzeti Bank által jóváhagyott kiválasztási szabályzatban foglaltak szerint véletlenszerű sorsolással történik az ingatlanvásárlási jogosultsághoz jutó tag kiválasztása. Az előtakarékossági licit során az a Tag jut ingatlanvásárlási jogosultsághoz, aki a saját hátralévő futamidejéhez képest a legmagasabb darabszámú hónap befizetését vállalja, az így befizetett havi részletek csökkentik a tag hátralévő futamidejét.
 • Fizetési ígérvény kiállítása: Minden tag, aki a kiválasztás során ingatlanvásárlási jogosultságot kapott, egy fizetési ígérvényt kap, mely tanúsítja, hogy a tag jogosult a szerződéses érték és az állami támogatás igénybevételére.
 • Ingatlan kiválasztása: Minden tagunknak a kiválasztásról számított 1 éve van rá, hogy megjelölje azt az új építésű lakóingatlant, amelyet meg kíván vásárolni.
 • Megismételt fizetőképességi vizsgálat, értékbecslés: Az ingatlan kiválasztása után a Szervező megismételt fizetőképességi eljárás keretében megvizsgálja a tag fizetőképességét helyszíni szemlét tart és elkészíti az ingatlan értékbecslését.
 • Adásvételi szerződés elkészítése: Az adásvételi szerződés elkészítésével egyidejűleg elkészül a megvásárolni kívánt ingatlan jelzálogszerződése és az ingaltan vagyonbiztosítási szerződése is.
 • Államkincstár utalja az állami támogatást: A Szervező az adásvételi szerződés elkészültét követően haladéktalanul megigényli a tag részére járó állami támogatást, amit a Magyar Államkincstár utal át a közösség bankszámlájára.
 • Szervező elutalja az ingatlan vételárát az eladónak: A Szervező elutalja a szerződéses értéket és az állami támogatás teljes összegét az eladó részére.
 • Közösség működésének lezárása: Egy közösség működése mindig addig tart, amíg minden rendben fizető tag ingatlant vásárolt, ekkor a megszűnési eljárás keretében a Szervező elkészíti a közösség vagyonmérlegét és minden taggal külön-külön elszámol.

2021. 05. 25.

Írj nekünk!

Bővebb információkért fordulj szakértő kollégáinkhoz bizalommal!

További ajánlataink

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Egyedi elképzelésed van vagy kérdéseid lennének? Beszéljünk róla!