Építési hitel

Építési hitel, lakáshitel feltételei és kalkulátor, mely megmutatja, hogy 2021 évben a bankok milyen konstrukciókban kínálják a hiteleket családi ház építésre. Hasonlítsa össze a hiteleket a kalkulátorunk segítségével vagy kérje szakértőink véleményét.
Építési hitel

Szeretnéd megtudni, hogy hitelképes vagy-e?

Segítünk neked, csak töltsd ki adatlapunkat és fellélegezhetsz, mert innentől szakértő kezekben leszel!
Űrlap kitöltése
Szeretnéd megtudni, hogy hitelképes vagy-e?

Az építési hitel egyösszegben folyósítva vagy szakaszos/ütemezett finanszírozással is igényelhető ( főként szakaszos finanszírozás működik), ami azt jelenti általában, hogy 3-4 fő építési szakaszra bontják a kivitelezést és ennek megfelelően a finanszírozást is. A teljes önerő ( min. 20%) beépítése után van lehetőség a hitel folyósítására. Önerő lehet telek, ÁFA, CSOK….!

A bank mindig az adott szakasz felépítéséhez szükséges összeget folyósítja, a műszaki szakértő jelentése szerint. A még fel nem használt hitelösszeget „rendelkezésre tartja” a pénzintézet, amely összeg után néhány bank rendelkezésre tartási díjat számíthat fel. Általában az utolsó 5 %-ot a jogerős hatósági bizonyítvány kiadását követően folyósítja a bank.

Figyelem! 2021. június 30-tól kizárólag olyan épületek kaphatnak használatba vételi engedélyt, amelyek közel nulla energetikai besorolásúnak minősülnek. Az számít közel nulla energia igényű épületnek, amely minimum „BB”-s energia besorolású, és amely épület energiaigényének minimum 25%-a megújuló energia forrásból kerül biztosításra.

Mi minősül építésnek?

Építési munkálat, mely során megváltozik a lakóingatlan elrendezése, a helyiségek alapterülete és/vagy funkciója. Ha az ingatlan alapterülete egy lakószobával bővül, akkor bővítésről beszélünk, de ha úgy bővül egy lakószobával, hogy az ingatlan alapterülete nem változik, akkor csak átalakításról van szó  (pl. ha egy helyiséget két szobára oszt egy fal):

 • új lakás, lakóház építése
 • emeletráépítés: meglévő épület - belső falsíkon mért legalább 1,90 métert elérő - épületmagasítással járó, függőleges irányú bővítése új építményszint létesítése érdekében. Új, külön bejáratú, önállóan forgalomképes lakás kerül kialakításra.
 • tetőtér-beépítés: a lakás tetőterében vagy padlásterében végzett építési engedélyköteles munka, amely az eredeti tetőszerkezet elbontásával vagy elbontása nélkül helyiség(ek), helyiségcsoport(ok) vagy önálló rendeltetési egység építésével új építményszint (emeletszint) létrehozását jelenti.

Könnyűszerkezetes elemekből készült lakóház abban az esetben fogadható el fedezetként, amennyiben a mindenkori jogszabályi előírások alapján került/kerül felépítésre. Építés alatt álló új lakások/lakóházak finanszírozása (építési hitelek) esetén minden esetben be kell mutatnod az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő ÉME/ETA/NMÉ engedélyt, mely az építési engedélyezési dokumentáció részét képezi.

Jelenlegi elérhető építési hitelek

 • Államilag támogatott lakáscélú hitel alapon.
 • Többgyermekes családok kamattámogatott kölcsöne.
 • Piaci kamatozású építési hitel.
 • Minősített Fogyasztóbarát Építési hitel.

Ha építkezni szeretne, akkor már a tervezés fázisában érdemes hozzánk fordulnia, mert egy előzetes költségvetés alapján is elég jó pontossággal meg lehet határozni a hitelbírálat várható eredményét, valamint a kölcsönhöz kapcsolódó jövőbeni fizetési kötelezettségek, tehát a várható törlesztő részletek összegét.

Keresse kollegánkat, ossza meg velünk terveit, és segítünk a megvalósításban! Kérjük töltse ki ajánlatkérő lapunkat!

Töltse ki adatlapunkat és fellélegezhet - mostantól szakértő kezekben lesz! A tanácsadás díjmentes!

2021. 05. 25.

Írj nekünk!

Bővebb információkért fordulj szakértő kollégáinkhoz bizalommal!

GYIK

 • Mennyi idő alatt kell befejeznem az építkezést?

  Alapesetben legfeljebb 24 hónap alatt szükséges befejezni az építkezést.

  Ezen idő alatt az épületnek fel kell épülnie, amelyeket a következő dokumentumokkal kell igazolni:

  használatba vételi engedély,

  épület feltüntetését legalább széljegyen igazoló tulajdoni lap/legalább széljegyen szerepeljen az épület feltüntetés,

  95%-os készültségi fokot igazoló műszaki szemle, amennyiben a komfortfokozat már megállapítható.

  Ha nem tudjátok határidőig befejezni, akkor a 24 hónap lejárta előtt benyújtott kérelemre, szerződésmódosítással lehet engedélyezhető a rendelkezésre tartási idő meghosszabbítása. A rendelkezésre tartási idő meghosszabbításához a Bank hozzájárulása szükséges.

 • Mikor kezdek el törleszteni?

  Szakaszos folyósítás esetén a teljes hitelösszegre megnyílik a hitelkeret, de a fennálló tartozás csak az egyes részfolyósításokkal növekszik, akárcsak a fizetendő törlesztő részletek összege. Amíg a teljes kölcsönösszeg nem kerül folyósításra, a nem folyósított kölcsön(rész)összeg alapulvételével a hatályos hirdetmény és az aláírt kölcsönszerződés szerinti rendelkezésre tartási jutalékot kell fizetned.

 • Kell-e vagyonbiztosítást kötnöm?

  Az építési-szerelési biztosítást az építési munkálatok teljes idejére fenn kell tartani. A szakaszos kifizetés (folyósítás) feltétele, hogy a műszaki ellenőr jelentése alapján igazolt aktuális forgalmi értéknél (mínusz a telekár) nem lehet kevesebb a biztosítási összeg. Ha megvan a használatbavételi engedély, akkor teljes körű vagyonbiztosítást szükséges kötni, melynek kedvezményezettje a Bank. A hitel kamatából 0,1% kamatkedvezményt kaphatsz, ha K&H lakásbiztosítást kötsz és azt a futamidő során rendszeres díjfizetéssel fenntartod.

 • Milyen ingatlant építhetek hitelből?

  2021. június 30-tól kizárólag olyan épületek kaphatnak használatba vételi engedélyt, amelyek közel nulla energetikai besorolásúnak minősülnek. Az számít közel nulla energia igényű épületnek, amely minimum „BB”-s energia besorolású, és amely épület energiaigényének minimum 25%-a megújuló energia forrásból kerül biztosításra.

 • Igényelhetek támogatást jelzáloghitel tartozásom csökkentésére?

  A második születendő gyermek után 1 millió forintot, a harmadik születendő gyermek után 4 millió forintot, és minden további gyermek után 1-1 milllió forintot lehet igényelni a kormányhivatalnál. 2021-től egyszerre több jelzáloghiteledre igényelheted a támogatást, illetve építési hitelcél esetén az építési telket terhelő jelzálogtartozás csökkentése esetén is igényelhető.

 • Mit jelent, hogy szakaszos folyósítás?

  Az építési hitelt jellemzően részletekben, vagy úgynevezett szakaszokban folyósítja a Bank. Először mindig az önerőt kell elköltened az építkezéskor, és csak utána kezdi a Bank folyósítani az igényelt hitelösszeget. A hitelösszeget készültségi arány függvényében szakaszosan kaphatod meg. Ha elért az építkezést egy bizonyos készültégi fokot, akkor a Bank folyósít egy részösszeget. Legközelebb a következő készültségi fok elérésekor folyósítunk. A készültségi fok elérését az értékbecslő igazolja helyszíni szemlét követően. A legutolsó részösszeg a jogerős használatbavételi engedély bemutatása után kerül folyósításra. Jellemzően 2-4 szakaszra szoktuk bontani a folyósítást, melyet a hitelszerződésben előre rögzítünk.

 • Hogy kell kinéznie egy költségvetésnek?

  Az igénylés során költségvetési adatlapot kell kitöltened, melyet itt találsz. A tervezési díjakat, anyagköltségeket és munkadíjakat, víz- és áram bevezetést is beleszámíthatod a költségvetésbe. A költségvetési tervet írhatja az igénylő is, vagy a kivitelező. A tervet a műszaki szemlén az értékbecslő fogja ellenőrizni.

 • Könnyűszerkezetes lakóház építésére kapok hitelt?

  Könnyűszerkezetes elemekből készült lakóház abban az esetben fogadható el fedezetként, amennyiben a mindenkori jogszabályi előírások alapján került/kerül felépítésre. Építés alatt álló új lakások/lakóházak finanszírozása (építési hitelek) esetén minden esetben be kell mutatnod az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő ÉME/ETA/NMÉ engedélyt, mely az építési engedélyezési dokumentáció részét képezi.

 • Generál kivitelező építi a házam, hova folyósít a bank?

  Kivitelezői szerződést előzetesen egyeztesd le a Bankkal, és az abban szereplő számlaszámra folyósítjuk a hitelt.

 • Mi van, ha nem lesz elég a hitel?

  A hitel- illetve kölcsönösszeget menet közben növelni nem lehet. Saját forrásból kell pótolnod az esetleges költségnövekedést.

 • Mennyi önerő szükséges?

  Alapesetben a költségvetés min. 20%-a az önerő. A hitelfelvétel során konkrét ügyfélminősítés alapján határozzuk meg a minimálisan elvárt önerőt. Az önerő beépítését számlákkal nem kell igazolnod, hanem szemle során ellenőrzi az értékbecslő.

További ajánlataink

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Egyedi elképzelésed van vagy kérdéseid lennének? Beszéljünk róla!