ZOP, avagy mi az a Zöld Otthon Program?

A lakosság energiahatékony újlakás-vásárlását és -építését támogató, hosszú távon kiszámítható, kedvező kamattal rendelkező hitelprogram.
ZOP, avagy mi az a Zöld Otthon Program?

Szeretnéd megtudni, hogy hitelképes vagy-e?

Segítünk neked, csak töltsd ki adatlapunkat és fellélegezhetsz, mert innentől szakértő kezekben leszel!
Űrlap kitöltése
Szeretnéd megtudni, hogy hitelképes vagy-e?

A "Zöld Hitel" program célja

Az MNB az elmúlt években számos lépést tett, hogy elősegítse a zöld pénzügyi piacok fejlődését, valamint erősítse a környezettudatos fogyasztói szemléletmódot, hozzájárulva ezzel a klímaváltozás elleni küzdelemhez.  Az energetikailag elavult lakóingatlan-állomány megújítását szogálja az MNB Zöld Programja, amely elsősorban a pénzügyi szabályozás területén igyekszik hozzájárulni a környezeti problémákból adódó ökológiai, gazdasági és pénzügyi kockázatok mérsékléséhez. 

A " Zöld Hitel" igénylés feltételei
Kondíciók

Az elérhető maximális hitelösszeg 70 millió forint, ami kiemelkedően magasnak tekinthető. A hitel futamideje maximum 25 év. A ZÖLD HITEL esetében feltétel, hogy az új otthonodba költözz a hitel utolsó lehívásától számított 90 napon belül, és életvitelszerűen legalább 10 évig ott is élj. Éppen ezért fontos megjegyezni, hogy befektetési célú (bérbeadás) ingatlanvásárlás esetén más alternatívát kell keresned! A kedvezményes kamat maximum évi fix 2,5 % -os lehet, de ha CSOK-ot is igényelsz mellé, akkor évi fix 0%, azaz kamatmentes lesz!

Az előtörlesztési díj az előtörlesztett összeg 1%-a lehet, de max 30.000 forint.

Bírálati idő: vásárlási hitelcél esetén, a hitelkérelem hiánytalan befogadását követő és az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 munkanap, új lakás építés esetén 25 munkanap.

Ha CSOK-kal kombinálva veszed fel a 15 milló forint kamattámogatott hitelt ( OTK), akkor a ZÖLD HITEL konstrukcióban majd 5 millió forint megtakarítást jelent számodra, 20 éves futamidőre vetítve! Törlszetőrészletben pedig havi 20.000 forint megtakarítást.

Egyebek

A Zöld Hitelnél a rendelkezésre tartási idő 4 év is lehet a szerződéskötést követően, amelyen belül a folyósítási feltételeket teljesítened kell. Lakás vásárlása esetén feltétel mindenképpen, hogy a ház elkészüljön, és használatbavételi engedélyt szerezzen. Építkezés esetén pedig el kell érni az adott szakasz, részlet lehívásához szükséges készültségi fokot.

Meddig lehet igényelni a Zöld Hitelt?

Az igénybevételre vonatkozó időbeli korlát egyelőre nem került meghatározásra. Az egyes hitelintézetek saját rendelkezésre álló kereteik figyelembe vételével fogadhatnak be hiteligényeket a program keretében köthető hitelekre vonatkozóan.

Mi történik, ha a lakáshitel szerződés valamely feltétele NEM teljesül?

Amennyiben az NHP ZOP feltételei nem teljesülnek, úgy a lakáshitel kedvező kamatát elveszítheti a fogyasztó, illetve egyéb díjak tekintetében is magasabb díjakkal számolhat, végső esetben a lakáshitel-szerződést a hitelintézet (saját kockázati döntése alapján) fel is mondhatja az adós szerződésszegése esetén. A lakáshitel-szerződésben kötelező előre rögzíteni, hogy hogyan változnak a hitelfeltételek abban az esetben, ha a hitel az adós szerződésszegésére tekintettel átalakul piaci hitellé. 

Jogosult az MNB ellenőrizni a futamidő alatt a folyósított Zöld Otthon hiteleket?

Az MNB jogosult a lakáshitel MNB által előírt feltételeknek való megfelelését ellenőrizni. Ennek érdekében bármikor betekinthet az adott fogyasztóval kötött lakáshitel-szerződésbe, és egyéb, a hitelfelhasználásra vonatkozó dokumentumokba, valamint közvetlenül a fogyasztótól is kérhet tájékoztatást.

Milyen esetekben vonhatja meg az MNB a refinanszírozási forrást?
  • a Kölcsön folyósítását követően az ügylet legalább 120 napos késedelembe esik
  • a hitelcél/fedezeti ingatlanban tulajdont szerző Adósok esetében nem történik meg 90 napon belüli lakcímigazolás
  • a hitelcél/fedezeti ingatlan bérbeadásra kerül 10 éven belül
  • a hitelcél/fedezeti ingatlanba az életvitelszerűen történő lakhatás szabálya 10 éven belül sérül
  • az ügyletben szereplő adósok esetében másik hitelintézetnél NHP hitel igénybevétele történik
  • a szerződéskötést követően az első részfolyósításra nem kerül sor 3 éven belül
  • a szerződéskötést követően az utolsó részfolyósításra 4 éven belül nem kerül sor

Próbáld ki Kalkulátorunkat, amely már a Zöld Hitel konstrukcióval is számol és tudd meg, jogosult vagy-e az új hitelre?

2021. 10. 10.

Írj nekünk!

Bővebb információkért fordulj szakértő kollégáinkhoz bizalommal!

További ajánlataink

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Egyedi elképzelésed van vagy kérdéseid lennének? Beszéljünk róla!