A Zöld hitel, mint Szuperhitel

A zöld hitel valóban egyedülálló lehetőség lehet új, energiahatékony lakásvásárlás vagy korszerű otthon építése esetén?
A Zöld hitel, mint Szuperhitel

Szeretnéd megtudni, hogy hitelképes vagy-e?

Segítünk neked, csak töltsd ki adatlapunkat és fellélegezhetsz, mert innentől szakértő kezekben leszel!
Űrlap kitöltése
Szeretnéd megtudni, hogy hitelképes vagy-e?

Környezettudatosság és fenntarthatóság, mint a jövőnk záloga

Napjainkban egyre fontosabb a környezettudatos életmód és a fenntartható fejlődés, a világ azonban mégis számos hiányossággal küzd e téren és ezzel sajnos egyre több fronton kell szembenéznünk, ha nem változtatunk. Az autóiparból, mezőgazdaságból, energiaiparból és még sorolhatnánk mennyi szektorból mennyi minden hiányzik és okoz válságot. Ezért a bankszektor zöld hitele éppen a jó irányba próbálja terelni legalább az ingatlanok frontján lévő fenntarthatóságot, megújulást és nem utolsó sorban az energiatakarékosságot is. 2012. október 4-től a lakosság számára elérhető az MNB NHP Zöld Otthon Programja (ZOP), mely értelmében a bankok nagyon kedvező hitelt nyújthatnak mindazoknak, akik megfelelnek a feltételeknek.

Zöld hitel a Zöld Otthon program keretein belül

Jövő év közepétől csak olyan ingatlanok kapnak használatba vételi engedélyt amelyek megfelelnek a BB energetikai besorolásnak- ez azt jelenti, hogy az adott ház energiaigénye közel nulla és legalább 25% helyben vagy közelben előállított megújuló energiát használ. Az ilyen zöld otthonok megépítését és megvásárlását támogatja a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja. Akár 70 millió forintos hitelhez is hozzá lehet jutni. Azoknak szól ez a hitellehetőség, akik környezet kímélő lakást vagy házat terveznek vásárolni.

Zöld hitel a Zöld Otthon program keretei belül

A program célja és a zöld hitel feltételei

A program célja, hogy zöld, azaz energiahatékony új lakások épüljenek minél nagyobb számban és a hitelezésben figyelembe legyenek véve zöld szempontok, tehát aki ezzel a céllal vesz fel hitelt az sokkal kedvezőbb kamatozás mellet jusson hitelhez. Az MNB 0% kamaton nyújt refinanszírozást a hitelintézeteknek. A bankok legfeljebb 2,5%-os kamattal adhatják tovább ezt a lakosságnak. Új építésű ingatlan vásárlása esetén érdemes tudni, hogy az ügylet befogadási feltételeként elegendő az adásvételi előszerződés benyújtása, tehát nem szükséges a végleges adásvételi szerződés. Kivétel ez alól, ha CSOK kapcsolódik az ügylethez. Zöld hitel mellé ugyanis CSOK is igényelhető, 2 gyermek esetén ez további 10 millió, 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forintot jelent.

Tehát CSOK-kal együtt kamatmentes a kölcsön, míg önállóan a zöld hitel nagyon alacsony kamatozású. A hitel feltételeinek egyike, hogy a tulajdonosnak legalább 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban kell élnie, ezáltal csak lakóingatlan esetén igényelhető a hitel. Befektetési céllal történő vásárlás nem megengedett. Azok számára, akik szakaszosan szeretnék lehívni a hitelösszeget, fontos információ lehet az is, hogy a zöld hitel esetén nincs rendelkezésre tartási díj! 200 milliárd forintos keretösszeg van erre a zöld programra. A teljes futamidő alatt fix kamatozású, tehát a hitel kiszámítható. Az adós a lakáshitel teljes összegét a lakáshitel szerződés megkötésének napjától számított legfeljebb 4 éven (egyösszegű lehívás esetén legfeljebb 3 éven) belül hívhatja le. Az MNB célja, hogy a korszerű megoldások, építési technológiák felé mozduljanak el az építőiparban is.

Építéskor akár napelemes rendszert is telepíthet, 0 Ft-ért!

Azok, akik eddig is preferálták az alternatív energiák használatát nekik is jó hír mindez, mert decembertől akár 100%-os állami támogatással napelemes rendszer kiépítése is lehetséges. A napenergia megújuló, zöldnek minősülő energia ezért a hitel napelemberuházások finanszírozásában is megoldást kínálhat.

Zöld hitel a Zöld Otthon program keretei belül

Végezetül az NHP Zöld Otthon lakáshitel részletei összefoglalva

Önállóan 2,5% kamatozással , míg állami támogatás esetén a CSOK igénybe vevői számára 0%-os kamattal érhető el a hitel (tehát lényegében kamatmentes a zöld CSOK hitel). A hitel igényelhető összege: 2 millió forinttól 70 millió forintig lehetséges. A futamidő 60 hónaptól 300 hónapig terjedhet. A folyósítási díj 0,75%, de max. 100000 Ft. Akik pedig elő vagy végtörleszteni akarnak azok 1%-ot, maximum 30000 Ft-ot kell fizessenek.

Igényléskor jövedelemerősítő adóstárs is bevonható. Ez a "szuperhitel" néven is emlegetett lehetőség lendületet adhat mind az építőiparnak, mind azoknak, akik egy valóban korszerű, modern és energiatakarékos új lakást szeretnének vásárolni vagy családi házat építeni.

Zárásként pedig pár kiegészítő információ ami szintén hasznos lehet:

  • Végtörlesztést követően nem igényelhető újból — és később sem — a zöld hitel.
  • Az NHP Zöld Otthon Program (ZOP) esetén a banki döntés határideje új lakás vásárláskor 15, építéskor pedig 25 munkanap. Amennyiben ezt a bank nem teljesíti, folyósítási díj nem kérhető.
  • A célingatlannak egyben fedezetnek is kell lennie az ügyletben, helyettesítő fedezet bevonása nem lehetséges.

Bővebb információért keresse bizalommal irodánkat, ahol több éves szakmai tapasztalattal állunk a rendelkezésére a hitelfelvétel megindításában. Hitelfelvételkor akár egyedi kedvezmények is elérhetők, amennyiben minket választ partneréül és rajtunk keresztül valósul meg az ügylet.

Irodánk révén lehetősége van akár a zöld hitel törlesztő részletének kiszámítására is online kalkulátorunk segítségével!

2021. 11. 19.

Írj nekünk!

Bővebb információkért fordulj szakértő kollégáinkhoz bizalommal!

További szakmai cikkeink

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Egyedi elképzelésed van vagy kérdéseid lennének? Beszéljünk róla!