Ne menjen csődbe, inkább faktoráljon!

A faktoring (más néven vevőfinanszírozás) egy meglehetősen érdekes terület a vállalati hitelek világában. Ön hallott már róla? Tudta, hogy milyen rugalmas és milyen egyszerűen elérhető hiteltermékről van szó?
Ne menjen csődbe, inkább faktoráljon!

Adja át számláit és jusson hozzá a pénzéhez 1-2 napon belül

Összességében a faktoring nem az ördögtől való, egy olyan komplett pénzügyi technikát jelent, amelynek során a faktorcég megvásárolja a számlakövetelések 70-90 százalékát, a vételárat pedig jóváírja az eladó/szállító banknál vezetett pénzforgalmi számlán. A faktorálásnak, éppen rugalmasságából eredően, sokféle fajtája létezik. Magyarországon a legelterjedtebb konstrukció, az úgynevezett visszterhes faktoring, amikor a faktor készpénzért megvásárolja ügyfele számláit, de a vevő adósságának meghitelezéséből eredő kockázat az ügyfélé marad. Magyarul: ha a vevő nem fizet, a faktorcég jogosult a számlát visszavásároltatni ügyfelével.

A másik legelterjedtebb típus, a vissztehermentes faktoring, ami az előzőnél már egy kicsit bonyolultabb megoldás. Ebben az esetben, az ügyfél és vevője mellé az ügyletbe belép egy hitelbiztosító. A faktorház csak a vevőtől igényelheti a követelés kiegyenlítését, viszont ha az csőd vagy fizetésképtelenség esetén nem tud fizetni, akkor a biztosító 80 százalékban kártalanítja a faktorházat.

Kiknek lehet megoldás a faktoring?

A faktoring tehát összességében a cégek létbiztonságát szolgálja a vevőikkel szemben. Elsősorban olyan kis- és középvállalkozásoknak érdemes igénybe venniük, amelyek dinamikusan fejlődnek, ezért folyamatosan szükségük van forgótőkére. Melyek nem képesek a hagyományos hitelekhez szükséges biztosítéko(ka)t felmutatni, vagy a meglévő banki hitelkereteik "kimerültek". Komolyan érdemes megfontolniuk a faktoringban rejlő lehetőségeket azoknak a vállalkozásoknak is, akik versenyképességük megtartása érdekében vevőiknek hosszabb fizetési határidőt kívánnak nyújtani. Utóbbi kapcsán megjegyzendő, hogy a koronavírus miatti bizonytalanság okán a fizetési határidők jelentősen megnövekedtek, így azok a cégek melyeknek vevőik 60-90 napra fizettek, akár komoly likviditási problémákkal találhatták szemben magukat.

A faktoring nyújtotta lehetőségek persze nem csak az előbb felsorolt feltételek mellett érhetők el. A lehetőséggel élhetnek olyan cégek is, melyek alvállalkozóként működnek együtt nagy építőipari fővállalkozókkal, generálkivitelezőkkel. Emellett olyanoknak is jó megoldást jelenthet, akik beszállítói multinacionális áruházláncoknak, hipermarketeknek, hazai járműgyártó, távközlési, vagy elektronikai vállalatoknak. Esetleg olyanoknak, amelyek gyógyszergyártó és forgalmazó vállalatok partnerei, energiaipari megrendelővel dolgoznak együtt, vagy szolgáltatást nyújtanak nagy gyártó, kereskedő, szolgáltató vállalatoknak. Esetleg pályázatokon vesznek részt állami, önkormányzati beszerzésekhez, beruházásokhoz kapcsolódóan.

De hogy megy ez a mindennapokban?

Mostanra bizonyára többekben felmerült, hogy a faktoring kézenfekvő és jó megoldást jelentene a cégük számára, azonban nem tudják, hogy most mit is kellene tenniük. Nos, a tanácsunk az, hogy először is gondolják át még egyszer, hogy vannak-e hosszú fizetési határidővel kiállított számláik és előfordul-e, hogy likviditási gondjaik akadnak a kintlévőségeik miatt. Amennyiben ezekre igen a válaszuk, úgy jöhet a következő lépés, egy szimpatikus faktorház, vagy bank kiválasztása és megbízása. Itt érdemes tudni, hogy hazánkban a faktoring tevékenység egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de ilyen cégek csak a Magyar Nemzeti Bank engedélyével működhetnek.

Ezután az érintetteknek további dolguk már nincsen, csupán ki kell állítaniuk a számlá(ka)t , illetve elő kell keresniük a korábban kiállított számlákat, majd azt továbbítaniuk kell a faktorháznak. Utóbbi ez alapján 1-2 napon belül kiegyenlíti a számla bruttó értékének nagyobbik hányadát ( 70-90%-át) , mely pillanattól kezdve a vevőknek már a faktorház felé kell teljesíteniük az addig a vállalat felé fennálló tartozásukat. Amennyiben ez maradéktalanul megtörténik, úgy a faktorház a kintlévőség fennmaradó részét is elutalja a vállalatok felé.

Felkeltette érdeklődését a faktoring lehetősége, de szeretné elkerülni a sorban állást, bankfiókba járkálást, dokumentumpótlásos köröket? Szeretné mindezt egyetlen telefonhívással, vagy e-maillel a legegyszerűbben, díjmentes előszűréssel intézni? Amennyiben igen, keresse munkatársainkat elérhetőségeink valamelyikén!

2022. 03. 23.

Írj nekünk!

Bővebb információkért fordulj szakértő kollégáinkhoz bizalommal!

További szakmai cikkeink

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Egyedi elképzelésed van vagy kérdéseid lennének? Beszéljünk róla!