Létrejöhet igazán kiugró innováció a kkv szektorban

A belső ösztönző erő és egy kellő rugalmassággal rendelkező korszerűsítési állami támogatás vállalkozásoknak maga lehet a lendület melegágya. Pláne EU társfinanszírozással karöltve. Biztos forrást teremthetsz vállalkozásod számára 2022. elején.
Létrejöhet igazán kiugró innováció a kkv szektorban

Magyarország versenyképességét vizsgáló kutatások szerint a magyar kkv-k meglehetősen passzívak, illetve a szektor képviselői csak kis arányban vágnak bele nagyobb volumenű fejlesztésekbe. Az innováció azonban a gazdasági fejlődés nélkülözhetetlen hajtóereje. Ennek okán pedig mára sikeresen megszületett egy a termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást, felzárkózást segítő lehetőség, ami partneri kezet nyújt a dinamikus növekedéshez.

Megjelent ugyanis a vállalkozói pályázatok 2022. évi listáján „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása a leghátrányosabb helyzetű régiókban” nevű pályázati felhívás tervezet (GINOP Plusz-1.2.3-21), mely a KKV szektornak azt a rétegét szólítja meg, akik – többek között – nem tartoznak a KATA hatálya alá.

Ez az vissza nem térítendő támogatás vállalkozóknak a korszerűsítési tevékenységet közvetlenül és tartósan szolgálja. Talán kijelenthető az is, hogy a COVID-19-járvánnyal némiképp összefüggésben áll, hiszen patronálást biztosít a nehéz időkben.

A munkavállalók kompetenciáinak fejlesztése kulcsfontosságú tényező a piaci versenyképesség növelésének igénye esetén. Kiváltképpen akkor, amikor a fenntarthatóság eszméjét is szeretné az adott cégvezető beágyazni a szervezeti kultúrába. E kihívásokra tud válaszként felelni a GINOP Plusz-1.2.3-21 kódszámú pályázati felhívás, melyből a legfontosabb gondolatokat kiragadva igyekszünk minél átfogóbb tájékoztatást biztosítani ebben a cikkben.

A támogatható tevékenységek körvonalakban, azaz hogy mire is lehet igényelni a támogatást:

Az üzleti innováció térnyerésének elősegítésében a fenntarthatóság jelentős szereppel bír mind társadalmi, mind ökológiai szempontból. Az energiahatékony ingatlanok elterjedésének ösztönzése pedig nemzetgazdasági érdek is. Köztudott, hogy a napelem az egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrás. Ahogy a fentiekből is kitűnik ez a vállalkozás támogatás napelemre is igényelhető, épp ezért erősíti az energiatakarékossági pályázatok sorát is.

Íme a támogatás pénzügyi részletei:

A pályázati felhívás szerint a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 100 milliárd Ft. Ahogy minden pályázat kapcsán, itt is felmerülhet benned a kérdés, hogy kell-e saját forrás a projekthez. A válaszunk: igen. A céges, vállalkozói támogatás feltételei között szerepel, hogy min. 30% önerő szükségeltetik a 70%-os vissza nem térítendő támogatás igénybevételéhez. Egy projekt Unióval elszámolható összköltsége legfeljebb 215 millió Ft lehet.

A támogatott összeg pedig minimum 10 milliótól maximum 150,5 millió Ft-ig terjed a pályázó statisztikai létszámától függően. Nem árt tudni arról sem, hogy előlegként az igényelt összeg 100%-a kérhető, melynek folyósítása a Támogatói Okirat hatályba lépését követően történik. A visszatérítendő támogatás bizonyos feltételek teljesülése mellett részben vagy egészben vissza nem térítendővé válik.

A pályázók köre, valamint a vállalkozói támogatás főbb feltételei röviden:

  • Benyújtásra jogosult minden magyar székhelyű, 1 teljes (tehát 365 napos) lezárt üzleti évvel rendelkező vállalkozás, azaz kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaság, illetve kettős könyvvitelt vezető egyéni cég.
  • Pályázhat továbbá olyan vállalkozás, melynek éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző lezárt, teljes, de 2019-nél nem korábbi üzleti évben legalább 3 fő
  • A projekt megvalósításának helyszíne Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, illetve Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl régiók egyikében, vagy ezen kívül eső, szabad vállalkozási zónának minősülő településeken kell történnie (legfeljebb kettő megvalósítási helyszínt megjelölve).
  • A pályázatban vállalt projekt fizikai befejezésére 24 hónap áll rendelkezésre.
  • A projekt megvalósításának befejezésétől számított 3 évig a beruházást, illetve a projekt keretében létrehozott termékeket, szolgáltatásokat fenn kell tartani.
  • A támogatási kérelem akkor kerül elfogadásra, ha az a projektértékelési előfeltételeknek és az egyéb értékelési szempontoknak megfelel.

Az eltökéltség előtt minden akadály leomlik.

Felhívjuk a támogatást igénylők figyelmét, hogy döntési szabadságra jogosultak abban, hogy saját maguk választhatják meg azt, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző utolsó vagy utolsó előtti teljes, lezárt, de 2019-nél nem korábbi üzleti év kerüljön-e figyelembevételre.

Benyújtás módja, támogatás igénylés menete

A támogatási kérelem benyújtási lehetősége 2022. január 17-én 08 órától nyílik meg, 2022. január 24-én pedig zárul is 12 órakor, ezért érdemes időben lépni.

A kérelem benyújtására papíralapon, illetve postai úton nincs lehetőség, ugyanis a teljes pályázati folyamat digitális, aminek értelmében a támogatás igénylése elektronikus felületen keresztül történik.

Kérheted díjmentes előminősítésünket, mely megmutatja, hogy tudsz-e indulni a pályázaton.

Amennyiben a pályázat megírásában, benyújtásában segítségre van szükséged, keresd irodánkat!

Megbízható üzleti partnerként szívesen segítünk a menedzselésben, a teljes adminisztrációban, a projekt költségvetés piaci árakhoz igazodó, reális és takarékos módon történő megvizsgálásában, az utógondozásban, hiszen a mi sikerünk a partnereink sikerében rejlik.

Vedd fel most a kapcsolatot velünk és munkatársunk a lehető legrövidebb időn belül visszahív!

Akár céges, vállalkozói hitel, vagy akár lakossági hitel igénylése esetén is fordulhatsz hozzánk bizalommal.

Hitelfelvétel előtt pedig ajánljuk figyelmedbe független online kalkulátor eszközünket, mely a hitelképesség gyors és egyszerű felmérésében áll rendelkezésedre.

2021. 12. 20.

Írj nekünk!

Bővebb információkért fordulj szakértő kollégáinkhoz bizalommal!

További szakmai cikkeink

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Egyedi elképzelésed van vagy kérdéseid lennének? Beszéljünk róla!